top of page
Search
  • Writer's picturearsinoikostara

ΜΕΛΙΓΚΡΑ

Ενας από τους πιο γνωστούς εχθρούς του κήπου, αποτελεί η μελίγκρα ή αφίδα. Οι αφίδες  έχουν περισσότερα από 4000 διαφορετικά είδη, έχουν διάφορα χρώματα και μπορεί να είναι άπτερα ή φτερωτά. Η κάθε αφίδα πολλαπλασιάζεται πραγματικά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Κάθε αφίδα μπορεί να αποκτήσει θεωρητικά εώς και 600 δις απογόνους σε μία σεζόν. Και μπορεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς τη παρουσία αρσενικών μέσω παρθενογένεσης από την άνοιξη μέχρι τις αρχές φθινοπώρου που δεν έχουν καθόλου αρσενικές αφίδες.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα είναι ότι θα δείτε πολλές αφίδες μαζί πάνω στα άνθη, στους βλαστούς  και στα φύλλα. Έχουν μεγάλη προτίμηση στα νεαρά φυτά. Ρουφούν τους χυμούς των φύλλων  η μελίγκρα εισάγει στο φυτό χημικές ουσίες που καταστρέφουν το φυτικό υλικό, με αποτέλεσμα αυτά να συστρέφονται και να γεμίζουν στίγματα.  Επίσης αφήνουν μία κολλώδη ουσία, που μοιάζει με μέλι (από εκεί και το όνομά της).

Αντιμετώπιση – Καταπολέμηση

Για την αντιμετώπιση της, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα φυτοφάρμακα από γεωπονικά καταστήματα όπως τα προϊόντα actara κ.α

Μπορείτε βέβαια να δοκιμάσετε και τους φυσικούς τρόπους όπως:

1. «Πλύσιμο» του φυτού με άφθονο καθαρό νερό και σκούπισμα με βαμβάκι.

2. Ψέκασμα με σαπουνόνερο και οινόπνευμα (1 λίτρο νερό – 2 κουτ. πράσινο σαπούνι – 1 κουτ. καθαρό οινόπνευμα) κατά προτίμηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για 1-2 φορές την εβδομάδα,

3. Ψέκασμα με αφέψημα καπνού (σε 1 λίτρο νερό αφήνετε για 24 ώρες τον καπνό από 1 τσιγάρο, αραιώνετε πολλές φορές και ψεκάζετε με το διάλυμα).


37 views0 comments
bottom of page